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March 19, 1998 
 
 

Senator Ann O’Connell 
7225 Montecito Circle 
Las Vegas, Nevada 89120-3118 
 
Dear Senator O’Connell: 
 

You have asked this office to consider the opinion of the Attorney General’s 
Office, dated January 13, 1998, concerning the authority of the Board of Medical 
Examiners (hereinafter “Medical Board”) and the Board of Homeopathic Medical 
Examiners (hereinafter “Homeopathic Board”) to regulate persons who are licensed by 
both boards and to determine whether this office agrees with that opinion. 
 

The opinion of the Attorney General’s Office was requested in response to 
regulations proposed by the Medical Board that prohibited the use of Disodium 
Ethylene Diamine Tetra Acetic Acid (EDTA) and chelation therapy except in certain 
circumstances. Persons who practice homeopathic medicine pursuant to chapter 630A 
of NRS are authorized to use EDTA and chelation therapy. Because paragraph (c) of 
subsection 2 of NRS 630A.230 requires as a condition for licensure with the 
Homeopathic Board that a practitioner must be “licensed to practice allopathic or 
osteopathic medicine in any state or country, the District of Columbia or a territory or 
possession of the United States,” several persons who are licensed by the homeopathic 
Board are also licensed by the Medical Board to practice allopathic medicine. Thus, if 
the Medical Board adopted the regulations prohibiting the use of the specified medical 
practices and the Homeopathic Board allowed their continued use, the question was 
raised regarding which regulations govern a person who is licensed by both boards. To 
resolve the uncertainty for dually licensed persons arising from this situation, the 
Attorney General’s Office addressed this question in Opinion No. 98-01. 
 

The Attorney General’s opinion initially discusses the broad definition of 
“practice of medicine” set forth in NRS 630.020 and the broad power of the Medical 
Board provided in subsection 2 of NRS 630.130 to “‘adopt such regulations as are  
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necessary or desirable to enable it [the Medical Board] to carry out the provisions of 
[chapter 630 of NRS].’” Op. Att’y Gen. No. 98-01 at p.2 (Jan. 13, 1998).  The    
opinion also notes that NRS 630.003 provides that “’[t]he powers conferred upon the 
[Medical Board] by this chapter must be liberally construed to carry out this purpose 
[that only competent persons practice medicine within this state].’” Id. at 2. The 
opinion contrasts the board definition of “practice of medicine” with the more restricted 
definition of “homeopathic medicine” and “homeopathy” set forth in NRS 630A.040. 
Id. In addition, the opinion states that subsection 4 of NRS 630A.090 provides that 
“’[t]his chapter does not authorize a homeopathic physician to practice medicine, 
including allopathic medicine, except as provided in NRS 630A.040.’”  Id. The   
opinion states that the use of broad language in the definition of “practice of medicine” 
in NRS 630.020 “evidences a legislative intent to grant practitioners within the 
[Medical Board’s] jurisdiction the broadest possible scope of practice,” whereas the use 
of restricted language in NRS 630A.040 “evidences a legislative intent to grant the 
practitioners within the [Homeopathic Board’s] jurisdiction a limited and delineated 
scope of practice.” Id. 
 

In addition, the opinion analyzes case law in which licensing boards challenged 
a statute or regulation of another licensing board, alleging that the statute or regulation 
infringed on the authority of one board or on the practices of licensees of the board.   
Id. at 3-5. The opinion states that this case law indicates that “[w]here the legislature 
had given a specific board authority to regulate a given practice, the court deferred to 
the legislature’s direction, even where the regulation would affect licensees outside the 
regulatory authority of the board.” Id. at 5. Thus, based on the statutory language and 
case law, the opinion concludes that: 
 

Unless and until the legislature says otherwise, we must 
conclude that each board has jurisdiction and regulatory 
authority over its licensees and that practitioners licensed 
by more than one board must comply with the statutes 
and regulations governing both of their licenses. If the 
statutes or regulations of two licensing boards conflict, a 
practitioner with two licenses will need to decide which 
practice to adhere to, cease the prohibited practice, or 
relinquish one of his or her licenses. These may be 
difficult alternatives, but they are the result of the 
legislature’s design.  

 
 
Id. at 7 (emphasis added). Thus, the opinion states that as part of its authority to 
regulate its licensees, the Medical Board may prohibit medical practices that the 
Homeopathic Board allows. Id. at 8. Next, we will provide an independent analysis of 
the issue. 
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 NRS 630.047, which is not mentioned in the Attorney General’s Opinion, 
contains certain limitations on the otherwise broad regulatory authority of the Medical 
Board. This statute states that certain persons are exempt from chapter 630 of NRS, 
which governs allopathic physicians. The exempt persons include “[a]ny person  
permitted to practice any other healing art under this Title who does so within the  
scope of that authority.”  Paragraph (d) of subsection 1 of NRS 630.047.  To 
determine the meaning of this provision, which was added to NRS 630.047 in 1985 by 
Senate Bill No. 64, we must apply rules of statutory construction. It is a basic rule of 
statutory construction that the plain meaning of a statute must control if the plain 
meaning of the statute is in accordance with the intent of the legislature in enacting the 
statute. Estate of Delmue v. Allstate Ins. Co., 113 Nev. 414, 418 (1997). It is the 
opinion of this office that the plain meaning of paragraph (d) of subsection 1 of NRS 
630.047 is that a person is exempt from the provisions and requirements of chapter   
630 of NRS and, by extension, regulations adopted by the Medical board pursuant to 
chapter 630 of NRS, if the person: (1) is licensed to practice a healing art other than 
standard allopathic medicine pursuant to Title 54 of NRS; (2) is actually practicing the 
other healing art; and (3) is practicing the other healing art within the scope of the 
authority granted by the chapters of NRS and NAC that pertain to the other healing   
art. We have also examined the legislative history pertaining to Senate Bill No. 64 of 
the 1985 Legislative Session and, although the legislative history does not indicate the 
reason for the inclusion of the language contained in paragraph (d) of subsection 1 of 
NRS 630.047, the various advocacy letters submitted during the hearings on Senate  
Bill No. 64 indicate that many persons were, at that time, lobbying the Medical Board 
to refrain from restricting the practice of alternative medicine. 
 
 A licensing board is a creature of statute and therefore only has the authority 
that it is granted by the Legislature. Therefore, a person who is licensed as an  
allopathic physician and a homeopathic physician would be subject to regulation by 
both the Medical Board and the Homeopathic Board only to the extent of each board’s 
statutory authority. Despite the language in chapter 630 of NRS which grants the 
Medical Board broad authority to regulate the practice of medicine, paragraph (d) of 
subsection 1 of NRS 630.047 indicates a clear legislative intent to remove from the 
regulatory authority of the Medical Board a person who is licensed to practice a healing 
art, such as homeopathy, and who is actually practicing that healing art within the scope 
of authority granted by the statutes and regulations that pertain to that healing art. 
Furthermore, the legislature specifically charged the Homeopathic Board with the 
regulation of the practice of homeopathy, as that term is defined in NRS 630A.040. 
Subsection 1 of NRS 630A.155 states that the Homeopathic Board shall “[r]egulate the 
practice of homeopathic medicine in this state and any activities that are within the 
scope of such practice, to protect the public health and safety and the general welfare of 
the people of this state.”  Thus, to determine which board may regulate a dually  
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licensed practitioner of allopathic and homeopathic medicine, the capacity in which the 
person is practicing must be analyzed. If the person is practicing within the scope of 
authority granted pursuant to chapter 630A of NRS, which governs homeopathic 
physicians, it is the opinion of this office that the Legislature has charged the 
Homeopathic Board with regulating that person. Therefore, even though the Medical 
Board had adopted a regulation prohibiting that practice, the person may perform the 
practice because the Medical Board has no authority to regulate him while he is 
practicing within the scope of chapter 630A of NRS (homeopathic physicians). 
However, if such a person is not practicing within the scope of authority of chapter 
630A of NRS, it is the opinion of this office that the Medical Board has authority to 
regulate that person and may prohibit him from performing certain medical practices. 
 
 In conclusion, it is the opinion of this office that the Medical Board may not 
regulate the practices of a person who is licensed to practice both allopathic medicine 
and homeopathic medicine while that person is actually practicing homeopathy within 
the scope of chapter 630A of NRS. 
 
 If you have any further questions regarding this matter, please do not hesitate to 
contact this office. 
 
      Very truly yours, 
 
 
 
      Brenda J. Erdoes 
      Legislative Counsel 
 
      By_________________ 
      Eileen O’Grady 
      Principal Deputy Legislative Counsel 
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